Η αξεπέραστη σειρά ταινιών Indiana Jones αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή franchise στην ιστορία του κινηματογράφου. Η σειρά περιπετειών περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες και ξεκίνησε το 1981, έχοντας σημαδέψει την ιστορία του κινηματογράφου και όχι μόνο. Ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς δεν είναι άλλος από τον αρχαιολόγο Indiana Jones, ο οποίος με το καπέλο του, το μαστίγιο του και την ατελείωτη διάθεση για περιπέτεια και αναζήτηση για χαμένους θησαυρούς και αρχαιολογικά αριστουργήματα, κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και την προσοχή του κόσμου. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε τα κύρια χαρακτηριστικά του Indiana Jones και την ιστορία του franchise.

Η ιστορία του διάσημου αρχαιολόγου

 

Ο Indiana Jones είναι ένας αρχαιολόγος και αναζητητής θησαυρών που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να βρει αρχαίους θησαυρούς και αντικείμενα. Οι ταινίες αφηγούνται τις συναρπαστικές του περιπέτειες, καθώς ο Indiana Jones αντιμετωπίζει εχθρούς όπως γερμανούς στρατιώτες και άλλους κακοποιούς.  

Η ιστορία του Indiana Jones ξεκίνησε το 1981, όταν η πρώτη ταινία της σειράς, "Raiders of the Lost Ark", κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησαν οι ταινίες "Indiana Jones and the Temple of Doom" το 1984, "Indiana Jones and the Last Crusade" το 1989 και "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" το 2008. Το 2023 αναμένεται και η 5η ταινία της σειράς, με τον τίτλο “Indiana Jones and the Dial of Destiny”. 

Όλες οι ταινίες σκηνοθετήθηκαν από τον Steven Spielberg και σεναριογραφήθηκαν από τον George Lucas. Την σειρά ακολούθησε η τηλεοπτική σειρά "The Young Indiana Jones Chronicles" που προβλήθηκε από το 1992 έως το 1993 και παρουσιάζει τον Indiana Jones ως έναν νεαρό που εξερευνά τον κόσμο και συναντά πολλούς ιστορικούς χαρακτήρες. 

Τα χαρακτηριστικά σύμβολα του Indiana Jones 

 

Ένα σύμβολο της σειράς, είναι το καπέλο του Indiana Jones, καθώς αποτελεί αναγνωρίσιμο στοιχείο του χαρακτήρα και αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα του Indiana Jones. Το καπέλο του Jones είναι ένα κλασικό φέλτ φεντόρα, που φοριέται από κυνηγούς θησαυρών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για περιπέτεια και την αυτοπεποίθηση του χαρακτήρα. 

Ωστόσο, στην πρώτη ταινία το καπέλο δεν ήταν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Το καπέλο του Indiana Jones ήταν φτιαγμένο από φελλό που δεν είχε το ίδιο στυλ και αναγνωρισιμότητα με το φεντόρα. Οι καλλιτέχνες της ταινίας άλλαξαν το καπέλο του Jones σε ένα φεντόρα κατά τη διάρκεια της παραγωγής της δεύτερης ταινίας, "Indiana Jones και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού" και από τότε, το καπέλο έχει καταστεί σύμβολο της σειράς και έχει επαναληφθεί σε όλες τις ταινίες. Επίσης, το καπέλο φεντόρα αποτελεί συμβολισμό της δεκαετίας του 1930, που είναι η περίοδος που λαμβάνει χώρα η σειρά.

Επιπλέον, ένα ακόμα στοιχείο που διακρίνει τον Indiana Jones είναι το μαστίγιο που χρησιμοποιεί. Το μαστίγιο χρησιμεύει για να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις, καθώς χρησιμοποιείται συχνά ως όπλο κατά τη διάρκεια των μάχων ή για να βοηθήσει στην ανακάλυψη θησαυρών και εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων. Το μαστίγιο προσθέτει στον χαρακτήρα του μια επιπλέον διάσταση δύναμης και της αυθεντίας, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει μια παραδοσιακή και εξωτική πλευρά της ιδιότητας του ως αρχαιολόγου. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το μαστίγιο δεν αποτελούσε αρχικά μέρος του σεναρίου της πρώτης ταινίας και αποτέλεσε κομμάτι της, αφού ο καλλιτέχνης κοστουμιών της ταινίας, Anthony Powell, το πρόσθεσε στην κοστούμι του Jones ως μια προσωπική πινελιά. Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα του!


Η παρουσία των Γερμανών στην πλοκή της ιστορίας

 

Μια άλλη σημαντική πτυχή της σειράς Indiana Jones είναι η παρουσίαση των γερμανών ως εχθρών σε διάφορες σκηνές, κατά κύριο λόγο σε μια αγωνιώδη κούρσα για την ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων και θησαυρών. 

Η σειρά ταινιών λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και συνεπώς οι Γερμανοί αποτελούν τους εχθρούς των συμμάχων του Indiana Jones, αντικατοπτρίζοντας έτσι την ιστορική πραγματικότητα της εποχής. Οι Γερμανοί απεικονίζονται ως σκληροί, αμείλικτοι και απόλυτα αφοσιωμένοι στους στόχους τους, δηλαδή την αναζήτηση αρχαίων αντικειμένων που θα τους δώσουν πλεονεκτήματα στον πόλεμο. Ειδικότερα, στην πρώτη ταινία της σειράς, "Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού", οι Γερμανοί προσπαθούν να βρουν την Κιβωτό που θεωρείται ότι περιέχει τις πέτρες των Δέκα Εντολών, ενώ στη δεύτερη ταινία, "Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού", ο Jones προσπαθεί να εντοπίσει τον χαμένο θησαυρό, όμως οι Γερμανοί χρηματοδοτούν τις ανασκαφές και την έρευνα στην περιοχή, με στόχο να βρουν τον θησαυρό πρώτοι.


Στο efantasy.gr θα βρείτε φιγούρες αλλά αγαπημένα Funko Pops 
για τον πιο αγαπημένο κυνηγό θησαυρών όλων των εποχών,

Indiana Jones!

 

Ανακάλυψε τα πάντα για τον Indiana Jones